Debattartikel – Smittar cancer?

1 Posted by - 23 augusti, 2012 - Ung Cancer

Igår publicerade Ung Cancer en undersökning som dom gjort bland svenska gymnasieelever för att ta reda på hur mycket kunskap dom hade om cancer.
Siffrorna var skrämmande och jag kunde inte låta bli att skriva en debattartikel på Newsmill.se

Unga kan skrämmande lite om cancer!

För drygt ett år sedan jag fick mitt cancerbesked. Jag var 23 år och hade planerat att åka och arbeta på Gran Canaria.  Beskedet kom självklart som en chock. Blodcancer? Jag som är så ung kan väl inte drabbas av cancer? Min första känsla var dödsångest, jag trodde jag skulle dö direkt. Jag hade aldrig hört talas om sjukdomen förut – kronisk myeloisk leukemi – och visste inte vad som skulle vänta mig. Och så fick jag frågan – smittar din cancer?

Igår presenterade organisationen Ung Cancer resultat från en undersökning bland gymnasieelever i Västra Götaland och Skåne. Siffrorna är skrämmande. Bara en procent känner till att det finns vaccin mot livmoderhalscancer, bara sju promille (!) vet att alkohol kan öka risken för cancer. Värst av allt är att närmare hälften, 46 procent, tror att blodcancer smittar. Kanske blandar de ihop blodcancer med sjukdomar som smittar via blodet. Men inget kan vara mer fel…

Läs gärna fortsättningen här på Newsmill eller på Ung Cancers hemsida!

Läs även Ung Cancers pressmeddelande för undersökningen och även bakgrunden till det.

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

No comments

Leave a reply